Wanneer moet u het VCA diploma behalen?

Als een werkgever of opdrachtgever een VCA (* of **) gecertificeerd bedrijf is, moeten (volgens vraag 3.2 uit de VCA norm) de operationele medewerker die langer dan 3 maanden in dienst zijn, beschikken over een geldig diploma VCA Basisveiligheid (B-VCA)

Met het B-VCA diploma laat u zien dat u beschikt over de basiskennis van VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) zoals die vereist is door VCA. U geeft daarmee aan dat u weet hoe u veilig kunt werken en daarbij rekening houdt met het milieu en de gezondheid en veiligheid van uzelf en anderen.

In de VCA norm staat bij vraag 3.3 dat de operationele leidinggevenden die langer dan 3 maanden in dienst zijn, moeten beschikken over een geldig VOL-VCA diploma.
Bent u operationeel leidinggevende bij een aannemer? Dan moet u het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) hebben. Daarmee geeft u aan dat u veilig werkt en rekening houdt met het milieu en de gezondheid van u en de medewerkers waaraan u leiding geeft.

VCA gecertificeerde bedrijven zijn voor de VCA norm niet verplicht te werken met VCA gecertificeerde onderaannemers. In de norm voor VCA** levert dit wel extra punten op. ZZP-ers kunnen zich niet VCA laten certificeren. Aan te raden is dan te beschikken over een geldig VOL-VCA diploma, werken met NEN 3140 gekeurd gereedschap en het opstellen van een RI&E.

Nu inschrijven

VCA cursus inclusief examen

Om goed voorbereid aan het VCA examen te beginnen is het van belang te beschikken over voldoende veiligheidskennis. Onze VCA cursusdagen, met aansluitend het examen, helpen u bij deze voorbereiding.

De VCA cursus

De VCA cursusdag is inclusief gebruik van het lesmateriaal, het examen en de lunch. Tijdens de cursusdag maken wij gebruik lesmateriaal dat naadloos aanluit op de PowerPoint presentatie en de praktijkvoorbeelden waarvan tijdens de cursusdag gebruik gemaakt wordt. Zowel B-VCA als VOL-VCA cursisten kunnen aan de cursusdag deelnemen. Ook zijn er opleidingsmogelijkheden voor VIL-VCU en cursusdagen die afgesloten worden met het B-VCA voorleesexamen of een anderstalige examen.

Het VCA examen

Het VCA examen zal worden afgenomen door een erkend examencentrum (Ecabo en SSVV gecertificeerd). Aan het B-VCA examen. dat bestaat uit 40 multiple choice vragen (maximaal 12 fout), mag maximaal 60 minuten besteed worden. Voor het VOL-VCA (of VIL-VCU) examen met 70 multiple choice vragen (maximaal 21 fout), krijgen de cursisten maximaal 75 minuten de tijd. Bij een voldoende resultaat ontvangt de cursist het VCA diploma en een VCA pasje.
De gegevens van het behaalde diploma zullen worden opgenomen in het diploma register van de VCA examenbank: www.vca.ssvv.nl

Online VCA cursus inclusief examen

Voorbereiden op het VCA examen doe je online! In je eigen tempo leren, op het moment én de plek die jou het beste uitkomt. Dat is het nieuwe leren! Volg via internet de VCA cursus en doe examen op één van de ruim 50 locaties in Nederland.

Goed om te weten:

 • Online VCA is beschikbaar in B-VCA, VOL-VCA & VIL-VCU
 • De prijs is inclusief het examen
 • De duur van de online VCA cursus is afhankelijk van het kennisniveau van de cursist
 • Gemiddeld duurt de B-VCA cursus 4 uur
 • Gemiddeld duurt de VOL-VCA cursus 8 uur
 • Benodigdheden: een computer (pc/laptop/tablet) met internetverbinding en Flash Player
 • De online cursus is na het activeren van uw toegangscode (deze ontvangt u na inschrijving) direct en 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar
 • Starten en pauzeren kan op elk gewenst moment
 • Het tempo en de volgorde waarin de lesstof wordt doorlopen, is volledig zelf te bepalen
 • Het systeem houdt bij welke hoofdstukken bestudeerd zijn en welke nog gevolgd moeten worden
 • Tot 1 werkdag na het examen is de lesstof volledig te bereiken, daarna blijft er 1 jaar een samenvatting online beschikbaar